Hypnotherapie helpt bij prikangst!

Eén op de vijf mensen heeft last van prikangst. Deze mensen ervaren angst om geprikt te worden met een naald, dus zowel bij vaccineren als bij bloedafname.

Deze angst kan te maken hebben met gedachten aan pijn of met angst voor iets scherps dat het lichaam binnendringt of met angst om ‘iets’ van zichzelf kwijt te raken.

Ook kan de oorzaak liggen in een traumatische ervaring in het verleden. Als iemand als kind in ziekenhuis heeft gelegen, en daar een nare ervaring heeft gehad met prikken, zoals pijn maar ook de manier waarop met hem of haar is omgegaan.Daarnaast kan het kind ook de angst hebben “overgenomen” van iemand uit de naaste omgeving, bijvoorbeeld als één van de ouders zelf bang was voor prikken, of het kan andere kinderen hebben zien en horen schreeuwen bij prikken, of angstig zijn geworden na het zien of meemaken van een ongeluk. Zelfs filmscènes kunnen de oorzaak van angst zijn.

Bij lichte prikangst is afleiding vaak al voldoende, bijvoorbeeld het fantaseren over laten terug denken aan een fijne gebeurtenis,  maar een hevige prikangst kan heel hinderlijk zijn in het dagelijkse leven en zelfs de gezondheid en/of medische behandeling in gevaar brengen.

95% van de dagelijkse handelingen en gedrag wordt door het onderbewustzijn. IN het onderbewustzijn zitten allerlei patronen en associaties opgeslagen die meestal heel nuttig voor ons zijn, maar soms ook erg belemmerend en hinderlijk kunnen werken. Om de angst voor prikken te behandelen moet er dus in je onderbewustzijn worden ingegrepen, en dat kan perfect met hypnose, vaak al in één sessie.

 

Hypnose als therapie bij angst voor naalden

Hypnose wordt de laatste tientallen jaren meer en meer aangewend als doeltreffende behandelmethode voor allerlei fobieën en tal van mentale en fysieke problemen. Verwar de therapeutische toepassingen van hypnose niet met de ‘showhypnose’ die je ziet bij allerlei optredens of in tv-shows. Hypnose is niets meer of minder dan een natuurlijke toestand van diepe trance.

Tijdens zo’n trance focust je geest zich zeer sterk op innerlijke gedachten en emoties. In principe kan iedereen de technieken aanleren om zichzelf of iemand anders onder hypnose te brengen, je hoeft er geen speciale ‘gave’ voor te hebben. In een toestand van diepe trance blijkt het onderbewustzijn zeer ontvankelijk voor beïnvloeding. Je onderbewuste staat onder hypnose helemaal open voor nieuwe suggesties en ideeën. Op die merkwaardige eigenschap zijn de therapeutische eigenschappen van hypnose gebaseerd.

 

                                             De oplossing zit in je zelf!